Ook landskampioen Drs. Vijfje valt ten prooi aan de zaalvoetballers van Libertas!

Wanneer komt er een einde aan de perfecte reeks van Libertas in de eredivisie zaal voor vrouwen? De Damwâldsters bevinden zich al wekenlang op een roze wolk en rijgen de overwinningen aaneen. Regerend landskampioen Drs. Vijfje leek op voorhand de ideale kandidaat om een einde aan dit sprookje te maken. Maar de Groningse studenten gingen in Damwâld met 2-1 de bietenbrug op.

Jessie Prijs en Sam Bosma melden zich zondag niet alleen met drie punten maar beiden ook met een doelpunt in hun rugzak in Maasmechelen waar het Nederlands zaalvoetbalteam oefent tegen de Zuiderburen. Prijs speelt als in haar gouden jaren bij Drachtster Boys: onnavolgbaar, scorend, coachend en af en toe tierend. Sam Bosma heeft met haar uitverkiezing voor het nationale team veel zelfvertrouwen getankt en etaleert dit wekelijks. En toch was de 2-1 op Drs. Vijfje een overwinning van het collectief. Met name toen Libertas de 2-1 voorsprong met hand en tand moest verdedigen, vochten de pupillen van coach Sees Bergman voor elke centimeter en schroomden soms niet om de bal rücksichtlos weg te knallen. Dit toont aan dat Libertas in haar volwassenheid sterk is gegroeid.

Libertas begon afwachtend en met ontzag voor de tegenstander die voor het laatst op 3 december 2021 een competitiewedstrijd had verloren. Waarschijnlijk zat in de achterhoofden van de speelsters van Libertas ook de smadelijke nederlagen van het vorige seizoen. Vier keer troffen beide teams elkaar en telkens won Drs Vijfje met grote cijfers. Toch was het Libertas die na vijf minuten spelen de leiding nam. Het was Jessie Prijs die na een één-twee met Thirza Leistra keepster Willisa Scholtens kansloos liet. Daarna verzaakten o.a. Mariël Miedema, Silke van der Wal en Sam Bosma de voorsprong te verdubbelen. Drs. Vijfje profiteerde optimaal nadat Arte Brueren een lange bal van keepster Laura Hummel onderschepte. Via de sterk spelende Laura de Groen frommelde Nyncke Popken de bal uiteindelijk in het doel.

Na rust wist Sam Bosma uit een vlijmscherpe counter Libertas weer op voorsprong te zetten. Daarna ontpopte zich een spannende wedstrijd. Drs. Vijfje kreeg zeker mogelijkheden op de gelijkmaker. Daartegenover stond de gevaarlijke tegenstoten van Libertas. Tot de laatste minuut bleef het spannend. Toch wist Libertas vrij makkelijk stand te houden. Met twaalf punten heeft Libertas nu al één punt meer dan het afgelopen seizoen. Dit heugelijke feit werd met oranjekoek gevierd.

Voor meer prachtige foto’s: zie facebookpagina van onze fotograaf Meint de Vries

Pupil van de Week: Jannick Wijnstra

Wedstrijdsponsors: Accento keukens en Primera van der Weg